Diskriminering och trakasserier

Diskriminering

Precis som övriga högskolor och universitet i Sverige ska Lunds universitet arbeta för att motverka diskriminering. Diskrimineringslagen (2008:567) finns för att just motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Diskrimineringslagen gäller för Lunds universitet som utbildningsanordnare, det vill säga för universitetet i förhållande till såväl medarbetare som studenter.

Om du som student känner dig utsatt för diskriminering och vill ha någon att tala med som inte är anställd vid universitetet kan du alltid ta kontakt med din studentkår, ditt studerandeskyddsombud eller med Studentombudet. Där kan du få information om hur du kan komma i kontakt med en Antidiskrimineringsbyrå eller skicka in ett klagomål till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Trakasserier och sexuella trakasserier

Trakasserier är enligt diskrimineringslagen (2008:567) ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Konkret kan trakasserier vara att till exempel ge uttryck för förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar, med koppling till diskrimineringsgrunderna.

Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Det kan till exempel handla om kommentarer och ord, att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

Det är den som är utsatt som avgör vad som är oönskat, ovälkommet eller kränkande.

Om du är student och upplever att du blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier på Lunds universitet kan du vända dig till prefekten vid institutionen eller annan anställd som du har förtroende för.

Anställda vid Lunds universitet har ett ansvar att informera berörd prefekt. Om du vill ha någon att tala med som inte är anställd vid universitetet kan du alltid ta kontakt med din studentkår, ditt studerandeskyddsombud eller med Studentombudet.

Mer information om trakasserier och sexuella trakasserier vid Lunds universitetet kan du läsa på dess hemsida HÄR. Vid frågor kan du alltid vända dig till Studentombudet.

Previous
Previous

Lunds universitets service för studenter

Next
Next

Hantering av personuppgifter